- Verdens beste hunder fortjener verdens beste omsorg

Skrevet av: Fredrik Ljone Holst     Foto: Stepan Hon     Dato: 04.02.14 13:02

Jerry Vanek er hundekjøreren som ble løpsveterinær. Amerikaneren er på Røros for femte gang og synes det er et privilegium å få jobbe med "verdens beste atleter".

- Jeg har hatt huskyer selv hele livet, og jeg kjørte sprint i rundt 10 år, forteller Vanek. Han kjører ikke lenger konkurranse, men er stadig vekk ute med spann sammen med klientene sine.

- Alle kundene mine hjemme er sledehundkenneler, så det hender jeg kjører både rutinerte hunder og unghunder sammen med dem, forteller amerikaneren som skiftet beite og ble veterinær i 1992.

Byttet jobb, ikke side
Siden den gang har han vært på en rekke løp, mange av dem i Skandinavia. I år blir det fem løp her i nord i tillegg til ett i Tsjekkia. Med noen innlagte foredrag, blir det to måneder i Europa denne sesongen.

Men selv om han byttet jobb og nå gir medisinske råd i stedet for å ta dem imot, føler han ikke at han har byttet side. Som de andre veterinærene vi har snakket med underveis, er han opptatt av at dyrevelferd er et samarbeid mellom kjørere og veterinærer.

- Er her for å hjelpe kjørerne
- Vi er ikke noe politi som tvinger oss på kjørerne. Vi er her for å hjelpe dem å få så mange hunder som mulig trygt over målstreken. Når kjørerne begynner å bli slitne, hjelper vi dem å ta de riktige avgjørelsene.

Jerry sier dyrevelferden generelt er veldig god når det er løp, men at den naturlig nok kan variere fra kjører til kjører.

- Det har med erfaring å gjøre, og det er noen som har mer talent enn andre også på dette området. Men vi ser aldri at hunder blir misbrukt. Derimot kan vi se endel gale avgjørelser, men sånn er det på alle områder. Hundekjørere er også mennesker og kan gjøre feil. Selv de flinkeste folk gjør feil av og til, sier den erfarne veterinæren og understreker igjen at han ser mange eksempler på hvor mye kjørerne gjør for å ta vare på hundene sine.

Nye utfordringer hver gang
Vanek synes hundene har sett bra ut i år, men at man aldri vet hvilke utfordringer som venter.

- Det varierer fra løp til løp og fra år til år, særlig fordi værforholdene kan være så forskjellige. I fjor var det mye vind på Femunden, så vi så mange røde øyne, men det har vi ikke sett i år.

Han sier også at det har vært få skulder-, håndledd- og ryggproblemer i år.

- Det har i det hele tatt vært færre skader som har vært så alvorlige at de har satt en stopper for løpet. Vi så en del muskelproblemer midt i løpet på grunn av de vanskelige sporforholdene i år, men ikke ved målgang, forklarer veterinærveteranen, som er svært fornøyd med utviklingen i år.

- Vi jobber jo med verdens beste atleter. Disse hundene har en imponerende evne til å yte og til å hente seg inn igjen.