Hundevelferd - samarbeid mellom kjørere og veterinærer

Skrevet av: Fredrik Ljone Holst         Dato: 02.02.14 23:41

- Kjørerne er hensynsfulle og tar ikke sjanser med hundene sine eller presser dem for hardt. Og de hører på råd, sier en av veterinærene som er på vakt sent søndag kveld. De sier også at det generelle inntrykket er at hundene blir godt tatt vare på og at dette blir bedre og bedre for hvert år som går.

- Det er kjørere som takker oss og sier vi er hjelpsomme, og handlerne setter pris på jobben vi gjør og at vi sjekker spannene raskt og effektivt og uten unødvendig stress.

Og det er ikke bare veterinærene som får skryt av kjørerne; godordene går også den andre veien.

- Kjørerne er veldig flinke til å ta opp ting som bekymrer dem, og de forteller også uoppfordret om ting vi ikke har mulighet for å se når vi gjør vår sjekk, for eksempel om det er en hund som ikke spiser nok, forklarer en annen veterinær: - Holdningen er absolutt at vi jobber sammen og ikke mot hverandre.

Sjefveterinær Annette Kriller tok opp nettopp viktigheten av å si fra da hun snakket til kjørermøtet før start.

- Jeg liker jo å tro at det veterinærene nå forteller fra felten er et tegn på at kjørerne lyttet, sier hun med et smil og legger til at målet er at arbeidet med dyrevelferd skal bli enda litt bedre hevrt eneste år.

For to år siden bidro sprengkulda til at frostskader var en spesielt stor risiko. Veterinærene sier først at forholdene i år ikke har ført til spesielt mye av en bestemt type skader. Når de snakket litt mer, blir det likevel klart at de løse sporene har vært tunge for både kjørere og spann.

- Vi har sett mange slitne hunder, og det har vært endel muskel- og skulderproblemer, sier veterinærene på Tynset.

Før vi avslutter praten, understreker de igjen det sjefveterinær Annette liker å høre:

- Det er tydelig at kjørerne ønsker og setter pris på den hjelpen vi kan gi dem.


Hundene har det godt når samarbeidet mellom kjørere og veterinærer er godt. Foto: Geir Sørmoen