En prat med Petter Swift om GPS-tracking

Skrevet av: Morten Haugseggen     Foto: Hanne Nordskag     Dato: 02.02.14 16:18

Det svirrer mange meninger angående GPS-trackingsystemet som Femundløpet har tatt i bruk i år. Vi har tatt en kort prat med Petter Swift, ansvarlig for GPS-systemet, om de erfaringene han har hatt med årets opplegg.

- Hvordan synes du opplegget rundt GPS-tracking har fungert i årets løp?

- Det meste har fungert helt etter planen.

Han fortsetter med å presisere at i likhet med fjorårets løp, er dette en fullskalatest for GPS-systemet. Det er altså ikke et produksjonsklart system som har blitt brukt i år. Neste år og i årene som kommer, vil derfor flere deler bli endret og byttet ut.

- Vi har spesielt et ønske om å kombinere GPS- og tidtakingssystemet i ett felles system. Det hadde forenklet mye. For å få til dette er det helt nødvendig at vi kjører tester som disse og høster erfaringer. Det vil naturligvis også føre til endringer i måten vi presenterer løpet på til tilskuerne.

- Har dere hatt noen problemer?

- GPS-enhetene sender data via mobiltelefonnettet, så der vi mangler dekning får vi heller ingen sporing. Det er derfor det kan gå lang tid mellom hver oppdatering. Dette er faktisk det eneste problemet vi har hatt med selve GPS-enhetene. Utenom dette har vi måttet tredoble serverkapasiteten for å ta unna alle forespørslene. Det er hovedsaklig derfor folk har opplevd problemer med nettsiden. Vi har hatt omkring 35.000 unike henvendelser på hver server, og det er forholdsvis høye tall.

Han forteller videre at raskere intervaller for oppdatering er vanskelig med dagens teknologi.

- Batterikapasiteten er det som setter grensen for hvor hyppige oppdateringer vi kan ha.

Dette er heldgvis problemer som enten er enkle å løse eller som ny teknologi vil eliminiere. Swift er derfor mer fokusert på de fordelene teknologien gir.

- Det har fungert meget bra for juniorene. Spesielt da værforholdene begynte å bli krevende var det betryggende å alltid vite hvor hver enkelt løper befant seg.

Sikkerhetsmessig har dette systemet ført til en betydelig forbedring, og forhåpentligvis vil vi se en tilsvarende forbedring i brukeropplevelsen under neste års løp. Våre tilskuere på nett fortjener såpass!