Rookiene leder

Skrevet av: Erlend S. Rokseth     Foto: Erlend S. Rokseth     Dato: 01.02.14 13:45

Rookiene er i tet, i alle fall når det gjelder antall påmeldte. Rookie er det samme som førstegangskjører, og i år er det 39 rookier som skal måle krefter med 35 veteraner. En av ferskingene er startnummer 109, Karianna Laugaland .

Rookiene er i tet, i alle fall når det gjelder antall påmeldte. Rookie er det samme som førstegangskjører, og i år er det 39 rookier som skal måle krefter med 35 veteraner. En av ferskingene er startnummer 109, Karianna Laugaland.

Mens 39 starter som førstegangskjørere i F400 er bare 35 veteraner. For å kvalifiseres som veteran må man ha gjennomført et Femundløp tidligere. Løpsleder Roger Leegaard forteller at denne differensen langt ifra er noe uvanlig i Femundløpet-sammenheng.


- Femundløpet er litt spesiell i denne sammenhengen. Hvert år er det mellom 30-50 førstegangskjørere. Antagelig er det mange turkjørere som setter seg som mål å klare å gjennomføre Femundløpet, forteller han.


- Så kan vi undres over hvor alle førstegangskjørerne kommer fra, og ikke minst hvor de blir av etterpå, smiler han.


Hundevant rookie
Med to border collier hjemme, var Karianne Laugaland godt vant med hunder fra før da hun startet på hundekjøringslinja ved Valdres Folkehøgskule for to år siden. Studiet gav mersmak, så nå fortsetter hun på skolen som stipendiat og handler. På den korte tiden har hun allerede opparbeidet seg erfaring både i Norge og i Alaska.


- Jeg har kjørt både Hallingen og Gausdal maraton, og i fjor var jeg med til Alaska for å kjøre hund sammen med Brent Sass.
Sistnevnte har 60 huskyer i kennelen og stiller i nøyaktig i dag til start i det 1000 miles lange Yukon Quest.


Valdres fhs. godt representert

Karianna Laugaland treffer også andre elever ved Valdres Folkehøgskule; 11 elever er med som frivillige under F400. Dermed er den eneste folkehøyskolen som driver med hundekjøring sør i Norge godt representert. Og til neste år ser vi kanskje flere av dem også på startstreken. Om de skulle velge det, skal de i alle fall ikke være bekymret for ikke å bli ivaretatt.

 

Ivaretar rookiene


- Femundløpet legger godt til rette for rookiene. I forkant av løpet har vi eget rookie-møte hvor kjørerne får den informasjonen de trenger. Dessuten har Femundløpet startet et eget rookie-kurs med en teoridel i november og en praktisk øvelse hvor de får prøve å kjøre en etappe sammen med erfarne hundekjørere. Dette er også tilpasset juniorklassen i Femundløpet, forteller Roger Leegaard.