Femundløpet 2014 er det 25. Femundløpet

Skrevet av: John Harald Knutsson         Dato: 27.01.14 10:48

Årets Femundløp er det 25. i rekken siden starten i 1990.

Visjoner rundt bålet
I 1989 - ved et digert bål i en stjerneklar natt under en treningstur langs Femunden kom idéen om et lengre hundeløp i disse traktene.  Med på treningsturen var Torgeir Øren, Stein Håvard Fjestad og Odd Kjøsnes. Alle tente umiddelbart på ideen og planleggingen var i gang. Det var ingen tvil, løpet skulle starte allerede påfølgende vinter.

Stein Håvard Fjestad fra løpet i 2013

 

Hundekjørermiljøet i Rørosregionen tok kontakt med en annen naturlig samarbeidspartner på Østre Æra, Anton Trøen som sammen med Torgeir og Odd ble en sentral person i å realisere det som på første møtet fikk navnet Femundløpet. Planene ble lagt fram for Røros Hundeklubb, som tok på seg å organisere sjekkpunktet på Røros under Femundløpet 1990. Senere sto Røros Hundeklubb som arrangør av Femundløpet helt frem til Femundløpets Venner ble stiftet i 2001.

41 startende på første løp
Det første Femundløpet hadde 41 startende, fordelt på en åpen klasse og en 8-spannklasse. Startskuddet for første løpet gikk på Østre Æra. Første sjekkpunkt var Sølenstua, andre sjekkpunkt Haugen gård ved Femunden og tredje sjekkpunkt og vendepunkt var Røros. Det første løpet ble stoppet halvveis – altså på Røros på grunn av ekstremt mildvær og overvann. Stansingen av løpet ble gjort etter en heftig diskusjon blant kjørerne, og en avstemming avgjorde resultatet. Det ble en lærerik start for ildsjelene som mente at Femundløpet hadde livets rett! 

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme noen historiske feil i disse videoene, bl.a. er det slik at det første løpet i 1990 startet på Østre Æra og ikke i Røros som det fremkommer i videoen. Vi synes likevel at videoen er så fin at den fortjener en plass i artikkelen. 

Uvurderlig dugnadsinnsats
Det er siden lagt ned uendelig mengder med dugnadstimer i arrangementet, og kjørerne har stilt til start år etter år. I 2009 gikk det 20. Femundløpet av stabelen og i 2011 var Femundløpets Venner arrangør av det første VM i langdistanse hundekjøring.

Fortsatt vitalt tjuefem år senere
Løpets nåværende arrangører vil rette en stor takk til de visjonære hundekjørerne som rundt bålet på tampen av åttitallet sådde spiren til det eventyret som er Femundløpet nå 25 løp senere.