Alt om kennelhoste vaksine

Skrevet av: Annette Kriller (transl. V Quinche/JC Antonsen)         Dato: 20.08.13 09:00

Om kennelhoste    
Til min overraskelse har det vært noen bekymringer om kennelhoste-vaksine blant noen hundekjørere. Jeg ønsker å svare på noen av disse spørsmålene og bekymringene i håp om å forklare begrunnelsen bak det og eliminere tvil om det. 

Vaksinasjon mot kennelhoste,  inklusive Bordetella bronchoseptica,  er tilgjengelig og mye brukt siden mange år tilbake, ikke bare i Europa, men over hele verden med stor suksess. Løp som Iditarod, Yukon Quest  og  Rocky Mountain Stage Stop Race har for lenge siden gjort kennelhoste-vaksinasjon obligatorisk,  og med det redusert dramatisk forekomsten av lungebetennelse.  Antagelig oppnås bedre immunitet kort tid etter en vaksinasjon, og i disse løpene er det obligatorisk å gi Bordetella vaksinering tidligst fire måneder før løpet (og senest tre uker før). Derfor anbefaler jeg å vaksinere om høsten for å oppnå optimal immunitet i Femundløpet. 

Hva er forskjellen mellom nesevaksine BpPi / KC vaksine og andre vaksiner inkludert Pi?
Pi er en vanlig sprøytevaksine som gir beskyttelse mot Parainfluenza mens KC er en nesevaksine som gir en lokal immunrespons mot både  Parainfluenza og Bordetella bronchoseptica. 

Hva slags beskyttelse kan forventes etter en vaksinasjon med BpPi / KC?
Vaksinasjonen reduserer kliniske symptomer på Parainfluenza og Bordetella bronchoseptica og studier (MSD, tilgjengelig på forespørsel) viser en redusert forekomst av både virus og bakterier (i tilfelle av infeksjon). 

Hvor raskt kan jeg forvente en beskyttelse?
Immunitet vises så snart som 72 timer etter vaksinering mot Bordetella. Immunitet mot Parainfluenza kan forventes tre uker etter vaksinasjon.

Hvor lenge må jeg stoppe treningen etter vaksinering?
Vaksinasjonen er best gitt før en  fridag fra trening, etterfulgt av to eller tre dager med letter trening, som ikke utmatter hundene.

Kan vaksinasjonen gis sammen med andre vaksiner?   
Ja; vaksinen er registrert for bruk i kombinasjon med Nobivac DHP vet (Jacobs et al.Vet Rec 2007) og har blitt testet sammen med Nobivac DHPPi og Nobivac leptospirose på hunder eldre enn 6 uker (Boyden og Fensome, BSAVA 2006). Andre vaksiner fra forskjellige produsenter burde ikke gis innenfor  et intervall på 14 dager etter bruken av BpPi / KC,  fordi det finnes ingen studier om effekten av en slik kombinasjon. 

Er det nyttig å vaksinere en hund etter at den har vært i kontakt med en hund som har kennelhoste?
Dette er ikke nyttig. Vaksinen gir ingen beskyttelse mot allerede utviklede bakterier og / eller virus en hund allerede er blitt  infisert med, selv om vaksinen gis direkte etter.

Kan en vaksinert hund spre effekt fra en vaksine og infisere andre hunder?
Vaksinerte hunder kan spre en effekt fra Bordetella bronchoseptica og KPI  vaksinering og kan derfor teoretisk "infisere/smitte" andre hunder, men vaksinens effekt er inaktivert og apathogenic / nøytralisert, og kan ikke spre sykdommen. Derfor vil en "infeksjon" være veldig mild. Det vil heller ikke være nok til å gi en beskyttelse til en annen hund som ikke selv er blitt vaksinert  (vaksinere en annen hund gjennom bare effekten av en annen hunds vaksinering).  Det vil heller ikke være nok til å utvikle seg til  en klinisk påviselig kennel hoste.

Hvilke bivirkninger må jeg forvente?
Symptomer på øvre luftveier som nysing, mild hoste, rennende øyne eller nese noen dager etter vaksinasjon kan forekomme og er ikke uvanlig. Veterinærrapporter siden 2009 viser at en forekomst av disse bivirkningene oppstår på 0,14% av alle vaksinerte hunder, 70% av disse er av små raser med en kroppsvekt på mindre enn 5 kg.  Disse symptomene er forbigående.

Hvilke hunder kan vaksineres?
Kun friske, ikke immun-svekkede hunder kan vaksineres. Hunder med et svekket immunforsvar (for eksempel syk, usunn, parasittplaget, veldig stresset, sliten, underernært) er i fare for ikke å utvikle tilfredsstillende immunitet og har en  høyere risiko for å vise bivirkninger. Derfor skal vaksinen gis under / etter en normal  (ikke omfattende) periode med trening, etterfulgt av en dag med hvile og litt lettere trening etter det, som nevnt ovenfor. 

Jeg har vaksinert mine hunder med BpPi / KC vaksine før 1. august 2013, vil jeg bli nødt til å vaksinere dem igjen for Femundløpet?
Nei; siden reglene ikke har vært offentliggjort før 1. august, vil det være et unntak for Femundløpet 2014 og vi aksepterer vaksiner som ble gitt mellom 1. april og 31. juli 2013. Men vi henviser til at den beste beskyttelse oppnås ved å vaksinere mellom 1. august og 15. januar.

Er vaksinen farlig?
Nei; se svarene ovenfor om bivirkninger. 

Har sjefsveterinær eller Femundløpets organisasjon en økonomisk interesse av å ha hundene vaksinert mot kennelhoste?
Nei. 

Er Nobivac en sponsor av Femundløpet?
Nei; dessverre ikke. 

Er det fornuftig og ansvarlig å pålegge kjørerne denne typen utgifter?
Ja, hundekjørere er hundekjørere fordi de har hunder og elsker hunder. For å beskytte helsen og livet  til disse hundene, er vaksinering det viktigste, mest fornuftige og ansvarligste ting å gjøre for alle som støtter hundekjøringsporten. Du kan anse denne vaksineringen som en forsikring. Inntil nå har hvert år 5-10 deltakere vært nødt til å kansellere sin deltakelse i Femundløpet bare noen få uker før starten på grunn av kennelhoste. 

 

Med vennlig hilsen,

Annette Kriller
Sjefsveterinær Femundløpet
e-mail: praxis@annettekriller.eu