Helt ├ąpent i ├ąpen klasse

Skrevet av: Fredrik Ljone Holst     Foto: Egil Scott Jensen     Dato: 04.02.13 02:27

Når 600-kjørerne drar ut fra Tynset i grålysningen mandag, er det fortsatt helt åpent hvem som stikker av med seieren. Bare få minutter skiller de tre gutta i front, med Sigrid Ekran som en outsider på fjerdeplass.

Photo: ScottPhoto 2013

Ralph Johannessen tok over ledelsen da han la ut på Folldalsrunden. Fra Tynset og inn er han mannen de andre jager i kampen om å komme først til Røros.

For selv om Sigrid ble frakjørt av Thomas Wærner på vei ned fra Grimsbu, er ikke avstanden opp til Ralph Johannessen mer enn 32 minutter, og som Ralph selv påpekte da han satte kursen mot Tynset: "Veien videre er lang, og mye kan skje før Røros". Men smilet som lå på lur da han sa det, var kanskje et hint om at han har begynt å tro på at dette kan gå hans vei? I fjor var sluttstriden en kamp mellom ham og Robert Sørlie. En snau time etter Tolga, var det fortsatt bare noen få hundre meter mellom dem før Robert kjørte fra og kom inn til en ganske klar seier.

I år ble Robert hektet av på Folldalsrunden, men det betyr altså ikke at veien til Røros blir noen parademarsj for Ralph. Rett bak ham følger Arnt Ola Skjerve. På premieutdelingen for ett år siden gjorde det klart at han aktet å gå helt til topps i Femundløpet 2013.
Arnt Ola var først til Drevsjø og ledet 600-kilometeren fra Søvollen til Grimsbu I. Han fikk lengre hvile enn Ralph både på Tynset og Grimsbu I, men det spørs om det vil gi noen gevinst et halvt døgn senere. I sum har Arnt Olas spann hvilt en drøy halvtime mer enn Ralphs, og etter to og et halvtd øgn på sporet, er det bare seks minutters forskjell på den totale gangtiden.

Både Ralph og Arnt Ola har 10 hunder igjen i spannet. Sigrid har ni hunder foran sleden, mens Thomas fortsatt kjører med fullt spann. Det, kombinert med at han har kjørt fortere enn Ralph og Arnt Ola på alle etappene etter Søvollen, er de to argumentene som taler sterkest for Thomas akkurat nå. Men fortsatt er det to etapper og over ni mil til målseilet i Kjerkgata. Så spørs det om farten holder helt inn og er nok til å kjøre forbi de to som ligger foran i sporet. Har Arnt Ola noe ekstra krutt å brenne på veien til Røros, eller skal det vise seg at "den gamle" i gruppen fortsatt er eldst? Eller blir det Sigrid som kommer bakfra og tar innersvingen på de tre karene som kjører i front?

Tre timer før Ralph er ferdig med den obligatoriske hvilen og kan legge ut som førstemann, er spørsmålene mange. De fleste av dem blir først besvart når vinneren står på toppen av Kjerkgata og kan ta imot fortjent jubel på vei ned til mål.