Fytti katta!

Skrevet av: Hilde Porsanger     Foto: Hilde Porsanger     Dato: 04.02.13 01:21

Ut av intet har det dukket opp en ung hundekjører som ut fra Tolga er med og kjemper om en plass på pallen i F400. Espen Bech fra Alta kjører ut fra sjekkpunktet som nummer fire.

Dette løpet er det første skikkelige langdistanseløpet til den unge hundekjøreren Espen Bech (18). Tidligere har han ikke vært gammel nok til å kjøre noe annet enn små lokale løp, så dette blir den første løpssesongen som langdistansekjører. –Det var litt som ventet, men mye tyngre, fytti katta, ler Espen på sjekkpunkt Tolga før han skal ut på etappen inn til mål.

Hanne med konsentrasjonsvansker
Rookie Bech er fornøyd med løpet så langt og syns spora har vært bra selv om det har vært litt tungt. Han kjører ut fra Tolga med fem hunder etter å ha satt igjen en hund med litt mageproblemer. Fra før av har han satt ut to hunder, den ene med litt ømme skuldre. Den andre som måtte ut var en hanne som ikke takla at det var med ei tispe med løpetid i spannet, og dermed brukte mer energi på å prøve å nå tispa enn han brukte på å gå fremover.

Med litt søvn går alt bedre
Til daglig er Bech bonde hjemme på gården, og det var da han begynte som avløser hos bonde og hundekjører, Kristian Walseth, for tre år siden han begynte med hundekjøring. –Jeg så han ofte var ute og frøs og tenkte at ”Hey, det ser jo gøy ut, det vil jeg og prøve”, ler Espen, og siden har han holdt på. Målet i år er Finnmarksløpet, og han har ikke latt seg skremme fra deltakelse der selv om det å kjøre konkurranse var en smule hardere enn han hadde trodd. –Når jeg ser skiltene uti løypa om at det er 10km igjen til sjekkpunktet føler jeg at jeg er veldig langt unna, og lurer litt på hva jeg holder på med, men det går over etter litt søvn. Alt går bedre etter litt søvn, sier Bech.

Unge Bech tar ingenting for gitt, han har ikke fullført før han er i mål i Kjerkgata og han håper på å fullføre når han nå er så nære. Det han ser mest frem til etter å ha fullført løpet er en dusj og litt søvn.