FJr: Iditarod står på planen for juniorvinneren

Skrevet av: Marianne Merli     Foto: Marianne Merli     Dato: 03.02.13 16:58

Juniorvinner Amund Rognes Kokkvoll er ikke som andre ungdommer på 17 år. Å vinne Femund Junior var første punkt på planen. Målet er å delta i Iditarod. Han skal gå gradene med F400 og F600 de neste årene. Så skal han vinne Finnmarksløpet, før han skal delta i Iditarod.

Juniorvinner Amund Rognes Kokkvoll er ikke som andre ungdommer på 17 år. Inneværende skoleår har han tatt seg et år fri fra skolegang for å jobbe som handler for Sigrid Ekran. Han har blitt tildelt TÆL prisen, som du kan lese om i arkivet: «Juniorkjører Amund Kokkvoll vant TÆL-pris». En drøm gikk i oppfyllelse da han passerte målstreken i Kjerkgata som vinner av Femund Junior 2013

– Det gikk mange tanker gjennom hodet mitt da jeg passerte målstreken. Det var godt, og veldig rørende. Jeg hadde en plan om å vinne Femund Junior, men det hadde jeg ikke sagt til noen, forteller den nybakte norgesmesteren i langdistansekjøring for juniorer.

Amund startet ut fra Kjerkgata som nummer fem, men gikk raskt opp i teten. Han kjørte først nesten hele veien fra Røros, men han var ikke sikker på seieren før han nærmet seg mål. Gjermund Brennodden Budal som kapret andreplassen, pustet Amund i nakken hele veien. Gjermund var fem minutter etter Amund ut fra Tufsingdalen, og tok inn to minutter på etappen til Tolga.

– Jeg hadde en plan om å ta det rolig fra start. La hundene få gå i det tempoet de ville, og det fungerte bra. På andre etappen hadde jeg tenkt å kjøre på, men det gikk ikke fordi det var så innmari tungt. Da tok jeg det litt rolig. Før siste etappen lå Gjermund bare tre minutter etter meg, og han hadde kjørt fortere enn meg på andre-etappen. Derfor tenkte jeg å kjøre rolig i oppoverbakkene, slik at Gjermund kunne ta meg igjen. Da ville jeg kjøre bak ham en stund og la hundene få gutset, så skulle jeg dra fra ham på slutten. Men han kom jo aldri. Jeg forstod at han ikke ville ta meg igjen, og satt opp tempoet. Det føyka mye, og jeg måtte brøyte spor. Jeg bestemte meg for å ligge så langt foran ham som mulig, slik at han også måtte brøyte spor. Jeg kjørte fra ham 40 sekunder i nedoverbakken fra Skalet til Narbuvollen, ifølge en journalist, sier Amund.

Amund ut fra start

Amund forteller at han fikk litt forskjellig informasjon undervegs. Han fikk telefoner om at han lå to minutter foran av de som fulgte med på GPS sporinga, og han følte at Gjermund var veldig nærme. Pappa og handler, storebror Andreas, sekunderte han ved veg kryssingene, og kunne fortelle at han hadde et godt forsprang. Amund forstod han kom til å vinne når han krysset vegen ved Røros.

– Det var et vellykket løp, og et bra arrangement. Å starte ut fra Kjerkgata med masse folk oppover gata var kjempe artig, forteller Amund

Det er ingen grunn til å tvile på at det er tæl i den sympatiske gutten fra Røros, som fylte 17 år 29.januar. Året som handler på Fram-kennel bruker han for å skaffe seg erfaring og inspirasjon fra den profesjonelle hundekjøreren Sigrid Ekran. Til høsten har Amund har planer om å gå på skole, og forhåpentligvis kjøpe seg sine første valper. Han vil stille på Femund 400 til neste år, og håper å få kjøre Sigrid sine unghunder. Året etter står F600 på programmet. Ikke nok med det. Gutten har en langtidsplan som strekker seg ti år fram i tid.

– Jeg vil kjøre Iditarod. Men først skal jeg vinne Finnmarksløpet, avslutter Amund.