F600-kjørerne har startet

Skrevet av: Kjetil Svanemyr         Dato: 01.02.13 17:07

Kl. 16.01 ble Dag Broch og hans 12 hunder sendt ut på sporet som førstemann i F-600 klassen. Så spørs det hvor lenge han får lov til å ligge først i sporet.

Den smale hundetraséen opp gjennom Kjerkgata i sentrum av Røros var omkranset av mer enn tusen tilskuere da løpet ble satt igang. Et fantastisk lydspetakkel fra speaker, elleville hunder og ropende mennesker – starten på seniorenes Femundløp ble akkurat den spektakulære folkefesten i praktfullt vintervær som arrangørene har håpet på.

Dag Broch må regne med at det er mange andre som gjerne vil bytte plass med ham i fronten av feltet, som i år består av 52 topptrente 12-spann.

Femundløpet vinnes ikke på den første etappen. Men alle som har opplevd å kjøre førsteetappen fram til Tufsingdal kan fortelle om mye stress og mas ute i sporet i løpet av de første timene.

Nervene er nok aller verst før klarsignalet går under startseilet. Men også etter at kjørerne er kommet godt utafor bygrensa er det mange som har lett for å glemme at løpet er 50 mil langt, og at det gjenstår minst to og et halvt døgn før konkurransen er gjennomført.

Også de mest rutinerte og dyktigste kjørerne er fokusert på å komme seg lengst mulig fram i feltet fortest mulig. Å ligge langt framme betyr ofte at man får det beste sporet, man slipper heft og plunder ved forbikjøringer, og ikke minst kommer man seg unna problemet med diarésmitte blant de mer enn 600 hundene som stiller til start i langløpet.

Førstemann til Tufsingdal vil ikke kunne hevde at han eller hun "leder" Femundløpet. Men tidene fram til det første sjekkpunktet vil kunne gi noen indikasjoner på hvem som har noe spennende på gang – og hvem som kanskje må belage seg på en lang og tung rundtur i Fjellregionen.


Superveteran Stein Håvard Fjestad i skarpt driv på veg ut av Røros. Fjestad er blant Norges mest
erfarne og mestvinnende hundekjørere.