Femundløpets ABC: Hvor langt kan en hund løpe?

Skrevet av: Kjetil Svanemyr     Foto: Kjersti M. Godin Mjærum     Dato: 30.01.13 14:47

Langdistanse sledehunder er de mest utholdende dyrene på landjorden og er skapt til å kunne løpe ubegripelig langt i høy fart.

Denne evnen er avlet fram gjennom generasjoner og bygger på en kombinasjon av effektivt løpesett, stort oksygenopptak, en unik evne til å absorbere og utnytte et stort næringsinntak i forhold til kroppsstørrelsen, og ikke minst en fantastisk evne til å tåle langvarige anstrengelser i alle slags værforhold uten å psyke ut.

Verdens lengste sledehundløp, Iditarod i Alaska, er 1800 kilometer langt, en distanse som tilsvarer avstanden Oslo-Roma. De beste Iditarod-hundene går over målstreken i Nome tilsynelatende helt uanfektet etter å ha vært undervegs i 8-9 døgn. De aller sterkeste kunne ganske sikkert ha snudd umiddelbart og løpt samme distansen tilbake igjen og ankommet Anchorage ei drøy uke seinere, fortsatt i god form.

Hvor langt en sledehund kan løpe er selvfølgelig i stor grad også et spørsmål om hvor fort den løper, hvor tungt lass den må dra, hvordan snøforholdene er, og hvor mye hvile den innvilges undervegs. Tidligere var en vanlig regel å la hundene hvile omtrent like mye som de løp. Dette har endret seg ettersom treningsmengden og metodene har endret seg, slik at de beste hviler atskillig færre timer enn de løper. Da Sigrid Ekran vant Femundløpet første gang i 2010 hadde hun 46 timer total gangtid, mens den samlede hviletida var bare 30 timer.